Πώς θα μειώσετε κατά 50% τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

1900
Πώς θα μειώσετε κατά 50% τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Απρόσμενα οφέλη από την εφαρμογή υπηρεσιών τηλεϊατρικής σε ασθενείς με υπέρταση ανέδειξε πρόσφατη αμερικανική έρευνα, τόσο αναφορικά με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όσο και ως προς την εξοικονόμηση πόρων
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομάδα ασθενών που έκανε χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής υπό την επίβλεψη φαρμακοποιού, είχε τις μισές πιθανότητες ή επεισοδίου σε σχέση με όσους παρακολουθούνταν δια ζώσης.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τα πρόσθετα οφέλη της τηλεϊατρικής για την οικονομία, με το κέρδος από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και διάγνωση στην Αμερική να ανέρχεται σε 1.900 δολάρια ανά ασθενή σε διάστημα πενταετία.
Στην πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν 450 ασθενείς με υπέρταση συμμετείχαν στη μελέτη, με 16 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το σύστημα HealthPartners στη Μινεσότα να έχουν αναλάβει την παρακολούθηση της υγείας τους.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, με 222 ασθενείς να παρακολουθούνται δια ζώσης και 228 μέσω προγράμματος τηλεϊατρικής με επικεφαλής φαρμακοποιό επί έναν χρόνο και τις δύο ομάδες. Στη δεύτερη ομάδα, οι ασθενείς μπορούσαν να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι και να στείλουν τους τιμές ηλεκτρονικά στον φαρμακοποιό οπότε και συζητούσαν μαζί για την πορεία της κατάστασής τους και τυχόν παρεμβάσεις στη φαρμακευτική αγωγή ή τον τρόπο ζωής τους εφόσον κρινόταν απαραίτητο.
Σε όλους τους συμμετέχοντες έγινε καταγραφή των τιμών αρτηριακής πίεσης κατά την έναρξη της μελέτης, ύστερα από έξι, 12 και 18 μήνες και πέντε χρόνια μετά. Επιπλέον καταγράφονταν περιστατικά όπως εγκεφαλικά επεισόδια, νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια καθώς και το κόστος της περίθαλψης επί συμβάντων σχετικών με υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

– Στην ομάδα της τηλεϊατρικής παρακολούθησης σημειώθηκαν 15 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (5 μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, 4 μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, 5 περιπτώσεις νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, 1 θάνατος από σχετική αιτία) σε δέκα ασθενείς και δύο τοποθετήσεις stent, δίνοντας ένα ποσοστό 5,3% επί του συνόλου.

– Στην ομάδα δια ζώσης παρακολούθησης σημειώθηκαν 26 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (11 μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, 12 μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, 3 περιπτώσεις νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια) σε 19 ασθενείς και δέκα τοποθετήσεις stent, συνολικά 10,4%.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Karen L. Margolis, MD, MPH, εκτελεστική διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο HealthPartners στη Μινεάπολη, η στατιστική σημασία των αποτελεσμάτων πιθανώς να οφείλεται στην τύχη, ωστόσο δεν μπορούν να παραγνωριστούν η συμβολή της εξ αποστάσεως υγειονομικής υποστήριξης -όταν η υπέρταση αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου που ωστόσο επιδέχεται βελτίωσης-, και η εμπιστοσύνη που ανέφεραν οι ασθενείς στην παρακολούθηση και υποστήριξη από έναν αξιόπιστο επαγγελματία, τις αλλαγές στη θεραπεία τους και τη σημασία να υπάρχει κάποιος στον οποίο πρέπει να δίνουν την αναφορά της υγείας τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στιο επιστημονικό έντυπο Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Με πληροφορίες από onmed.gr και ygeiamou.gr