Η μεσογειακή διατροφή «το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία»

2290
Έχεις αυτό το φρούτο στην διατροφή σου; Αν ναι δεν θα γεράσεις ποτέ

Ως το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία χαρακτήρισε τη η Κοσμήτορας της Σχολής Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας Κάθριν Ιτσιόπουλος, μιλώντας στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, που διοργάνωσαν προ ημερών -στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum (AMF) – το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για τη μεσογειακή διατροφή και συγκλίνουν, όπως είπε, στην παρουσία ισχυρών αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τις χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές χρόνιες ασθένειες.

«Ξέρουμε σήμερα ότι οι χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η στεφανιαία νόσος, η σπλαχνική παχυσαρκία, ο διαβήτης και η οστεοαρθρίτιδα προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από χρόνιες φλεγμονές. Σε αυτές τις φλεγμονές, συγκεκριμένοι βιοδείκτες προφλεγμονής ανταποκρίνονται σε διατροφικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά, αυτό που καταφέρνει η μεσογειακή διατροφή είναι να μετριάζει τη φλεγμονή επειδή είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά», σημείωσε η κ. Ιτσιόπουλος.

Έρευνα για την μεσογειακή διατροφή στην ελληνική διασπορά στην Αυστραλία
Παρουσιάζοντας έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή που έγινε στην Αυστραλία, η κ. Ιτσιόπουλος ανέφερε ότι Ελληνίδες της διασποράς μαγείρεψαν ντολμάδες, γεμιστά και άλλα βασικά τρόφιμα, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψωμί με προζύμι.

Το μοντέλο αυτής της διατροφής ακολούθησαν για 12 εβδομάδες ασθενείς με διαβήτη, που δεν είχαν ποτέ ακολουθήσει τη μεσογειακή διατροφή και άρχισαν να τρέφονται αποκλειστικά με αυτά τα φαγητά και τρόφιμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι λάτρεψαν το φαγητό και μάλιστα δεν ήθελαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα διατροφικά μοντέλα που εφάρμοζαν.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε στατιστικά σημαντικές μεταβολές στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ισοδύναμες με τη μείωση κατά 10% της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο σε διαβήτη τύπου δύο. Τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία καταγράφηκαν, επίσης, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.

Καινοτόμος μέθοδος από τις ΗΠΑ για τη μέτρηση της αντιφλεγμονώδους δυναμικής της δίαιτας
Στο πλαίσιο, άλλωστε, της εφαρμογής μιας καινοτόμου μεθόδου από τις ΗΠΑ για τη μέτρηση της αντιφλεγμονώδους δυναμικής της δίαιτας, χρησιμοποιήθηκαν 45 παράμετροι. Από αυτές, οι υψηλότεροι προφλεγμονώδεις δείκτες συνδέονται θετικά με τη φλεγμονή, την υψηλή πίεση, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τη στεφανιαία νόσο. Αντίθετα, η μεσογειακή δίαιτα έχει περισσότερα αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κ. Ιτσιόπουλος γνωστοποίησε ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά δεν προσέφερε την πληθώρα των συστατικών που έχει η μεσογειακή διατροφή ως προς την δυνατότητά της να μειώνει τις φλεγμονές.

Έρευνες, τέλος, έδειξαν ότι χρόνιες ασθένειες, όπως η άνοια, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη συνδέονται με τη μεσογειακή δίαιτα. Συγκεκριμένα, μετά την υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας, βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μειώνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης και υποχωρεί η φλεγμονή στο παιδιατρικό άσθμα με μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια.

Τα οφέλη της καλλιέργειας λαχανικών στο σπίτι
Πέραν όλων των παραπάνω, έρευνα που ασχολήθηκε το 2018 με την καλλιέργεια οικογενειακών κήπων με λαχανικά και βασίστηκε σε Έλληνες μετανάστες που διατηρούν τους δικούς τους κήπους σε μεγάλη ηλικία, έδειξε ότι το 75% των ηλικιωμένων Ελλήνων καλλιεργούν στον κήπο τους στην Αυστραλία κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες, αγγουράκια, άγρια λαχανικά, βότανα, μυρωδικά και ελαιόδεντρα. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η καλλιέργεια κρεμμυδιού, σκόρδου και φυλλωδών λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ότι τα χόρτα έχουν 70% υψηλότερη περιεκτικότητα σε β – καροτένιο και λουτεΐνη σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Συνολικά, τα οφέλη από την καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι περιλαμβάνουν τη φυσική άσκηση, την κατανάλωση περισσοτέρων λαχανικών, την ευεργετική επίδραση του ήλιου στην παραγωγή βιταμίνης D, την ανταλλαγή προϊόντων με γείτονες, την κοινωνική δραστηριοποίηση των καλλιεργητών και την παραγωγή προϊόντων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κ. Ιτσιόπουλος τόνισε ότι γιατροί και ειδικοί από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, στις οδηγίες τους αναφέρουν τη μεσογειακή διατροφή ως μια από τις πιο υγιεινές παγκοσμίως και πρόσθεσε: «η μεσογειακή κουζίνα είναι εξαιρετικά εύγευστη, βιώσιμη και πλούσια σε αντιφλεγμονώδη καρδιοπροστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Είναι το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία».