Έρευνα: Μπορείτε να πάθετε ουλίτιδα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

1477
Νέες τοξικές ουσίες από την ανάμειξη υγρών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 30 ετών πάσχουν από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή ουλίτιδα. Το κάπνισμα αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι το μπορεί να κάνει κακό στα δόντια και η νέα έρευνα βρήκε ότι οι ατμιστές όντως έχουν ένα μοναδικό περιοδοντικό μικροβίωμα – δηλαδή οικοσύστημα βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών – που είναι λιγότερο υγιές σε σχέση με τους μη ατμιστές, αν και πιθανώς πιο υγιές σε σχέση με εκείνο των συμβατικών καπνιστών.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής παθοβιολογίας Ντίπακ Σαξένα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής mBio, μελέτησαν τη στοματική υγεία 84 ενηλίκων, χωρισμένων σε τρεις ομάδες: καπνιστές, ατμιστές και άνθρωποι που ποτέ δεν κάπνισαν ή άτμισαν. Η υγεία των ούλων αξιολογήθηκε σε δύο οδοντιατρικές εξετάσεις με διαφορά έξι μηνών μεταξύ τους, στη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν δείγματα οδοντικής πλάκας και αναλύθηκαν μικροβιολογικά.

Διαπιστώθηκε ότι αρχικά όλοι οι συμμετέχοντες είχαν κάποιο πρόβλημα στα ούλα τους, με τους καπνιστές να έχουν την πιο σοβαρή ουλίτιδα και μετά τους ατμιστές, ενώ οι μη καπνιστές/μη ατμιστές είχαν τα πιο υγιή ούλα. Μετά από ένα εξάμηνο η ουλίτιδα είχε επιδεινωθεί σε αρκετούς καπνιστές και ατμιστές.

«Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα χημικά που περιέχουν, αλλάζουν το στοματικό μικροβίωμα και διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων», δήλωσε ο Σαξένα.

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 30 ετών πάσχουν από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή ουλίτιδα. Το κάπνισμα αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τα ούλα και η νέα μελέτη δείχνει ότι ούτε το άτμισμα είναι αθώο, ιδίως αν γίνεται μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι ατμιστές έχουν διαφορετικό μικροβίωμα τόσο από τους καπνιστές όσο και από τους μη καπνιστές/μη ατμιστές.

Μολονότι όλοι έχουν κοινό περίπου το ένα πέμπτο των βακτηρίων, το μικροβίωμα των ατμιστών είναι πιο κοντά σε εκείνο των καπνιστών παρά των μη καπνιστών/μη ατμιστών. Πολλά βακτήρια, όπως Selenomonas, Leptotrichia, Saccharibacteria κ.α., βρέθηκαν να αφθονούν τόσο στους καπνιστές όσο και στους ατμιστές. Μερικά άλλα βακτήρια, όπως Fusobacterium και Bacteroides, που σχετίζονται με την ουλίτιδα, έχουν αισθητή παρουσία στο στόμα των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το άτμισμα συνιστά ξεχωριστή πρόκληση για τη στοματική υγεία».