Δυσπεψία: 5 τρόποι να ανακουφιστείτε πιο γρήγορα

389

Τις γιορτινές ημέρες, πάντα τρώμε λίγο πιο πολύ με αποτέλεσμα να μας πιάνει το στομάχι μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε;

Αφέψημα βοτάνων: Η μέντα μπορεί να σας ανακουφίσει από τον τυμπανισμό, χαλαρώνοντας τους μυς του εντέρου και αυξάνοντας τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών. Ιδανικός για το στομάχι θεωρείται και ο μάραθος, χάρη στη μαλακτική και χαλαρωτική του δράση. Τέλος, καλή επιλογή, αν αντιμετωπίζετε συχνά πρόβλημα με το στομάχι σας, θεωρείται το μελισσόχορτο.

Μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα: Αποφύγετε όμως τις λιπαρές τροφές και προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Τα μικρά και συχνά γεύματα, ανά 3-4 ώρες, θα ηρεμήσουν το στομάχι σας.

Προβιοτικά: Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών βοηθά στη μείωση των ανεπιθύμητων εντερικών φουσκωμάτων και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς βοηθούν στη διέλευση της τροφής από το έντερο και θωρακίζουν την εντερική χλωρίδα.

Μαστίχα Χίου: Ακόμη και σε μικρή ποσότητα, η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος που οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού λόγω της αντιμικροβιακής δράσης της. Η μάσηση μαστίχας προκαλεί την έκκριση σάλιου και γαστρικών υγρών, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης.

Μην πίνετε σόδες: Η κατανάλωση σόδας οδηγεί στην αραίωση των γαστρικών υγρών του στομάχου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πέψη. Επίσης, συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία.

onmed.gr