ΥΓΕΙΑ

Ποιές ηλικιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό;

Μια νέα έρευνα για τον κορονοϊό δείχνει πως οι μεσήλικες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με παρατεταμένα συμπτώματα από την πανδημία.

Περισσότεροι άνδρες από όσες γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές του κορονοϊού, όμως οι τελευταίες είναι πιθανότερο να δυσκολευθούν να αναρρώσουν πλήρως.

Οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 60 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μεγάλης διάρκειας Covid-19, με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Ιδιαίτερα όσες είχαν τουλάχιστον πέντε συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου, είναι πιθανότερο να δυσκολευθούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. ‘Αλλοι παράγοντες κινδύνου για Covid-19 μεγάλης διαρκείας είναι η παχυσαρκία και το άσθμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ και τη δρα Κλερ Στιβς του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με τη «Gurdian», ανέλυσαν στοιχεία για 4.182 άτομα που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και είχαν καταγράψει την πορεία των συμπτωμάτων τους σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή (Covid Symptom Study).

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο μακροχρόνια από τον κορωνοϊό

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες 40 έως 50 ετών έχουν διπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες, να υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου που διαρκούν πάνω από ένα μήνα. Οι γυναίκες 50 έως 60 ετών έχουν επίσης οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για παρατεταμένα συμπτώματα του κορονοϊού, σε σχέση με τις γυναίκες 18 έως 30 ετών.

Γενικότερα και ανεξάρτητα με το φύλο, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο (υπερδιπλάσιο) κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19, καθώς το 22% των ασθενών άνω των 70 ετών έχουν συμπτώματα για πάνω από ένα μήνα, έναντι ποσοστού 10% των ασθενών 18 έως 49 ετών.

«Κάτι παρόμοιο βλέπει κανείς στις αυτοάνοσες παθήσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο θυρεοειδής ή ο λύκος είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες έως λίγο πριν την εμμηνόπαυση και μόνο μετά από αυτήν η κατάσταση γίνεται πιο όμοια με τους άνδρες», δήλωσε ο Σπέκτορ, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή η διαφορά στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εξηγήσει και τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα στην περίπτωση της μακρόχρονης Covid-19.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

1 μήνα ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

3 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

4 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

5 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

5 μήνες ago

This website uses cookies.