ΥΓΕΙΑ

Μικρότερος ο κίνδυνος μακρόχρονης Covid-19 επί Όμικρον από ό,τι επί Δέλτα

Η παραλλαγή Όμικρον του είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακρά Covid-19 με επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, από ό,τι η προηγούμενη επικρατούσα παραλλαγή Δέλτα, συμπέρανε μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s College) του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Στιβς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέλυσαν στοιχεία για 56.000 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό μεταξύ Δεκεμβρίου 2021-Μαρτίου 2022 (όταν κυριαρχούσε η Όμικρον), σε σύγκριση με στοιχεία για 41.361 άτομα που είχαν θετική διάγνωση μεταξύ Ιουνίου-Νοεμβρίου 2021 (εποχή επικράτησης της Δέλτα).

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα μακράς Covid-19 ήταν 20% έως 50% μικρότερη επί Όμικρον, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τον χρόνο εμβολιασμού του. Το 4,4% των περιστατικών λοίμωξης Όμικρον κατέληξαν σε μακρά Covid-19, έναντι 10,8% των περιστατικών Δέλτα.

Από την άλλη, όμως, σε απόλυτους αριθμούς, περισσότεροι άνθρωποι είχαν μακρά Covid-19 επί Όμικρον από ό,τι επί Δέλτα, επειδή οι συνολικές λοιμώξεις ήσαν αρκετά περισσότερες επί Όμικρον. Έτσι, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, εκτιμάται ότι οι άνθρωποι με μακρά Covid-19 στη χώρα αυξήθηκαν από 1,3 εκατομμύρια φέτος τον Ιανουάριο, σε περίπου 2 εκατομμύρια τον Μάιο.

Η Στιβς δήλωσε ότι “η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακρά Covid-19 από ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές. Παρόλα αυτά ο ένας στους 23 ανθρώπους που μολύνονται με Covid-19, τελικά θα έχει συμπτώματα για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες”.

Τα κυριότερα επίμονα συμπτώματα, με βάση τα δεδομένα της βρετανικής ηλεκτρονικής εφαρμογής ZOE Covid Symptom Study, είναι η κόπωση, η δύσπνοια, η δυσκολία συγκέντρωσης και οι πόνοι στις αρθρώσεις. Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα διαρκείας μπορεί να δυσκολεύουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής.

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

1 μήνα ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

3 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

4 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

5 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

5 μήνες ago

This website uses cookies.