ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον – Ποιές ομάδες είναι πρώτες στη λίστα

Ανακοινώσεις για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων της Όμικρον, που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με το CNN GREECE , σε αντίθεση με πολλούς επιστήμονες που είχαν αναφέρει ότι τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έρθουν στο τέλος του χρόνου, η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει αυτά τα εμβόλια, τα οποία είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάνω από 500.000 εμβόλια. Αφορούν δε, τις μεταλλάξεις Όμικρον 1 και Όμικρον 2.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών με το νέο σκεύασμα, καθώς και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για αυτό.

Εκτιμάται ότι με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν πραγματοποιήσει την 4η δόση, ή δεύτερη αναμνηστική. Ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάνουν λόγο για ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί με την 4η δόση και που αγγίζει σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας.

Οι συστάσεις της Επιτροπής όπως έχει γράψει πολλές φορές το CNN Greece, είναι σαφείς: Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έχουν οι άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι με συνοδά νοσήματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ασθενείς με χρόνια και σπάνια νοσήματα, αλλά και οι πολίτες που πρόκειται να εκτεθούν το επόμενο διάστημα ή εκτίθενται ήδη.

Εξάλλου, από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απάντησε για τα νέα εμβόλια τα κάτωθι, μετά από σχετική ερώτηση:

«Παραλάβαμε νέα εμβόλια που αφορούν την Ο1, παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν και για τις υπομεταλλάξεις, την 4 και την 5. Ήδη γίνεται η προετοιμασία. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που υπάρχει.

»Οι οδηγίες είναι σαφείς: Οι πολίτες που κινδυνεύουν είναι οι άνω των 60 ή ευάλωτοι, πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που υπάρχει και σε κάθε περίπτωση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια διασφαλίζουμε ακόμα καλύτερη προστασία απέναντι στον κορωνοϊό».

Να σημειωθεί ότι για το επόμενο διάστημα η συνύπαρξη με τον ιό της εποχικής γρίπης έχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά χρειάζεται και προσοχή, καθώς η γρίπη έχει ξεκινήσει εφέτος πολύ νωρίς την κινητικότητά της.

Συνολικά, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου εντοπίστηκαν 174 κρούσματα (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία), τα οποία δηλώθηκαν στο Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων.

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

2 μήνες ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

4 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

5 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

6 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

6 μήνες ago

This website uses cookies.