ΥΓΕΙΑ

Δεν επηρεάζει η υδροξυχλωροκίνη την καρδιά ασθενών με κορονοϊό

Η βραχέος χρόνου θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή αρρυθμία των ασθενών με Covid,19, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

«Στο δείγμα των ασθενών μας υπήρχε χαμηλό ποσοστό αρρυθμιών και κανένα περιστατικό που να σχετίζεται με την υδροξυχλωροκίνη», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέσιο Γκασπερέτι του Καρδιολογικού Κέντρου Monzino του Μιλάνου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη, που αξιολόγησε τον κίνδυνο σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας στους ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη.

Τα έως τώρα στοιχεία από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αναποτελεσματική στους ασθενείς με σοβαρή Covid-19, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη η αποτελεσματικότητά της στα αρχικά στάδια της νόσου. Η νέα μελέτη δεν εξέτασε την αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου για την καταπολέμηση του κορονοϊού, αλλά κατά πόσο είναι ασφαλές για την καρδιά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία για τη χρήση του σε ασθενείς με Covid-19.

Είναι γνωστό ότι η υδροξυχλωροκίνη, η οποία εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προκαλεί μία ηλεκτρική αλλαγή στην καρδιά μερικών ασθενών (επιμήκυνση του διαστήματος QT στο ηλεκτροκαρδιογράφημα), κάτι που έχει συσχετιστεί με την πιθανότητα δυνητικά θανατηφόρας αρρυθμίας. Εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας, το φάρμακο για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλους αριθμούς ασθενών, σε οξεία φάση και με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EP Europace της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, έγινε σε 649 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 62 ετών σε επτά νοσοκομεία και σε νοσηλεία κατ’ οίκον. Όλοι, αρχίζοντας λίγο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, έπαιρναν 200 μιλιγκράμ υδροξυχλωροκίνης δύο φορές την ημέρα. Σε βάθος 16 ημερών, κατά μέσο όρο, δεν υπήρξαν καθόλου θανατηφόρες αρρυθμίες. Μόνο το 1% των ασθενών (επτά ασθενείς) εμφάνισαν σοβαρή αρρυθμία, αλλά κρίθηκε ότι καμία περίπτωση δεν σχετιζόταν με την υδροξυχλωροκίνη.

«Η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη σχετιζόταν με επιμήκυνση του QT, όπως αναμενόταν, αλλά η αλλαγή ήταν μικρή. Δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στο φάρμακο και στην εμφάνιση αρρυθμιών. Η μελέτη μας δείχνει ότι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που μπορούν επίσης να επιμηκύνουν το QT, είναι ασφαλής για θεραπεία σύντομου χρόνου ασθενών με Covid-19 στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, εφόσον αξιολογείται η κατάστασή τους και κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα», σημείωσε ο δρ Γκασπερέτι

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

1 μήνα ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

3 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

4 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

5 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

5 μήνες ago

This website uses cookies.