ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ: Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού μειώθηκαν κατά 16%

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα μειώθηκε κατά 16% την περασμένη εβδομάδα, στα 2,7 εκατομμύρια, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο, στους 81.340, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΠΟΥ, με βάση τα δεδομένα μέχρι την Κυριακή.

Πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο Οργανισμός κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων. Μόνο η ανατολική Μεσόγειος κατέγραψε αύξηση, ύψους 7%.

Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 20% στην Αφρική και στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, κατά 18% στην Ευρώπη, κατά 16% στην αμερικανική ήπειρο και κατά 13% στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά σχεδόν το 50% σε σύγκριση με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια που επιβεβαιώνονταν την εβδομάδα της 4ης Ιανουαρίου.

«Αυτό δείχνει ότι απλά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας λειτουργούν, ακόμα και μετά την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών» του SARS-CoV-2, επισήμανε.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ο τρόπος που θα αντιδράσουμε σε αυτή την τάση. Η φωτιά δεν έχει σβήσει, απλά μειώσαμε το μέγεθός της. Αν σταματήσουμε τη μάχη σε οποιοδήποτε μέτωπο, θα αναζωπυρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εντοπιστεί σε 94 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή σε οκτώ περισσότερες από ό,τι την αμέσως προηγούμενη.

Περιπτώσεις μετάδοσης του παραλλαγμένου στελέχους αυτού στην κοινότητα, σε αντίθεση με τα επιλεγόμενα εισαγόμενα κρούσματα, είχαν καταγραφεί σε τουλάχιστον 47 χώρες.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική παράλληλα είχε εντοπιστεί σε 46 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή στις διπλάσιες από ό,τι την αμέσως προηγούμενη, με κρούσματα μετάδοσής του στην κοινότητα στις 12 από αυτές.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία είχε εντοπιστεί σε 21 χώρες ως την περασμένη εβδομάδα, ή έξι περισσότερες σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, με κρούσματα μετάδοσής του στην κοινότητα στις δύο από αυτές.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο από την 8η ως τη 15η Φεβρουαρίου (673,000), ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (πάνω από 318.000), τη Γαλλία (πάνω από 127.000), τη Ρωσία (πάνω από 104.000), το Ηνωμένο Βασίλειο (πάνω από 97.000), την Ιταλία (πάνω από 85.000), την Ινδία (πάνω από 78.000), το Μεξικό (πάνω από 66.000), την Ινδονησία (πάνω από 63.000) και την Τουρκία (πάνω από 55.000).

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

2 μήνες ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

4 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

5 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

6 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

6 μήνες ago

This website uses cookies.