ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Pfizer: Ποιό φάρμακο επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση του εμβολίου

Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω κατά πόσο όσοι παίρνουν μεθοτρεξάτη θα πρέπει να πάρουν μία έξτρα ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του .

Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς που παίρνει το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μεθοτρεξάτη έχει ανεπαρκή ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech κατά του Covid-19, σύμφωνα με μία νέα μικρή αμερικανο-γερμανική επιστημονική έρευνα. Η μεθοτρεξάτη χορηγείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης και άλλων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Σερ του Ιατρικού Κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρευματολογίας «Annals of Rheumatic Diseases», αξιολόγησαν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού 82 ασθενών (μερικοί από τους οποίους έπαιρναν μεθοτρεξάτη), καθώς και 208 υγιών ατόμων, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο mRNA των -BioNTech σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Διαπιστώθηκε ότι επαρκή επίπεδα αντισωμάτων δημιουργήθηκαν σε πάνω από το 90% των ατόμων που δεν έπαιρναν μεθοτρεξάτη, έναντι μόνο 62% μεταξύ όσων έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο. Επίσης, ενώ ο εμβολιασμός ενεργοποίησε επαρκώς τις αντιδράσεις των CD8+ Τ-λεμφοκυττάρων στους υγιείς ανθρώπους χωρίς μεθοτρεξάτη, δεν υπήρξε η ίδια κυτταρική ανοσιακή απόκριση στους ασθενείς που λάμβαναν το εν λόγω φάρμακο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι επρόκειτο για μία μελέτη παρατήρησης με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, αξιολογήθηκε μόνο ένα εμβόλιο, οι ασθενείς της ομάδας της μεθοτρεξάτης ήταν πιο μεγάλης ηλικίας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (κατά μέσο όρο 63 ετών έναντι 49 στη δεύτερη) και επίσης δεν είναι ακόμα σαφές ποιο επίπεδο ανοσιακής απόκρισης δείχνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Από την άλλη πλευρά, ανέφεραν ότι έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν πως η μεθοτρεξάτη μειώνει την ανοσιακή απόκριση και στο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω κατά πόσο όσοι παίρνουν μεθοτρεξάτη θα πρέπει να πάρουν μία έξτρα ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, να τροποποιηθεί η δοσολογία των δύο δόσεων ή να διακοπεί πρόσκαιρα η χορήγηση του φαρμάκου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο εμβολιασμός κατά του Covid-19.

Κορονοϊός: Πόσα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα 25/5

Κορονοϊός: Μπορεί να βλάψει το δέρμα;

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

1 μήνα ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

3 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

5 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

5 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

6 μήνες ago

This website uses cookies.