ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπαευαγγέλου: Αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων

«Το χειμώνα χρειάστηκαν 4 με 5 εβδομάδες για να δούμε αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι για την ώρα παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Για την εκθετική αύξηση των του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (15/7).

Η κυρία Παπαευαγγέλου στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι παρατηρείται «αύξηση ορφανών κρουσμάτων» πράγμα που καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού.

Παράλληλα, σημείωσε πως η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές «μεταφέρουν» τον ιό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα κορονοϊού πενταπλασιάστηκαν ενώ η διάμεση ηλικία των νέων μολύνσεων παρέμεινε σταθερή στα 26 έτη. «Το 80% νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών», υπογράμμισε.

«Το χειμώνα χρειάστηκαν 4 με 5 εβδομάδες για να δούμε αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι για την ώρα παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών.

«Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, που προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55 με 64 ετών όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αύξηση του δείκτη θετικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Όπως ισχυρίστηκε, πριν τρεις βδομάδες ο δείκτης θετικότητας βρισκόταν στο 1,3% ενώ τώρα έχει φτάσει στο 3,5% με την θετικότητα να είναι ακόμα υψηλότερη σε συγκεκριμένες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

 

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

2 μήνες ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

4 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

5 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

6 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

6 μήνες ago

This website uses cookies.