ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- Στ.Τσικρικά: Δημιουργία ενός δικαιότερου και υγιέστερου κόσμου

Σήμερα, 7 Απριλίου, εορτάζεται η , με στόχο να αναδειχθεί η διαχρονική προσφορά των επαγγελματιών υγείας στο κοινωνικό σύνολο με την παροχή υψηλής ποιότητας περίθαλψης και φροντίδας.

“Το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οραματίζεται την προσδοκία στο να χτιστεί ένας δικαιότερος και υγιέστερος κόσμος χωρίς υγειονομικές ανισότητες”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας αποτελεί ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άτομο σε κάθε γωνιά του πλανήτη οφείλει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης.

Η πανδημία του κορονοϊού, σημειώνει η κ. Τσικρικά, αν και λειτούργησε ως εκλυτικός παράγοντας για την αναθεώρηση των αξιών και των προτεραιοτήτων στην πλειοψηφία του παγκόσμιου γίγνεσθαι, όχι μόνο δεν ελαχιστοποίησε τις διαφορές ανάμεσα στα συστήματα υγείας των κρατών, αλλά αντιθέτως τις διεύρυνε. Το φαινόμενο αυτό, προσθέτει, “καταγράφηκε ακόμη πιο έντονα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού όπου ορισμένες οικονομικά ισχυρότερες χώρες διεκδίκησαν με κάθε μέσο και ίσως και με αθέμιτο τρόπο μεγαλύτερες προμήθειες από τις ποσότητες εμβολίων που τους αναλογούσαν”.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, τονίζει ότι “στη μάχη ενάντια των υγειονομικών προκλήσεων και κρίσεων δεν φτάνει μόνο η ατομική και η κοινωνική ευθύνη, αλλά παράλληλα οι πολιτικές ηγεσίες υγείας των χωρών οφείλουν να χαράξουν στοχευμένες στρατηγικές υγείας με πολυετές πλάνο και όραμα, ικανές να αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε υγειονομικές προκλήσεις, απαλλαγμένες από τυχόν αποκλεισμούς κυρίως στις κοινωνικο-οικονομικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Κύριος στόχος η διευκόλυνση και η διασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ως πρωτογενές μέτρο μείωσης της διασποράς της covid 19 λοίμωξης όλων των πολιτών με ισότιμο τρόπο, αλλά και η παροχή υψηλών υπηρεσιών στα χρόνια προβλήματα υγείας με κύρια έμφαση στην πρόληψη αυτών”.

Η κ. Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” αναφέρεται και στη σχέση ασθενούς και επαγγελματία Υγείας. “Έστω με την επώδυνη συγκυρία του covid 19, του οποίου τη δυναμική εξέλιξη εξακολουθούμε να βιώνουμε σε πραγματικό χρόνο, να αναθεωρηθεί η και να διαμορφωθεί εκ νέου η σχέση ασθενούς-επαγγελματία υγείας, να τεθεί σε διαφορετικές βάσεις με συνεχή επικοινωνία, ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων, εκατέρωθεν σεβασμό, ευγένεια και ενσυναίσθηση, και μέσω μιας αμοιβαίας αγαστής συνεργασίας να λαμβάνονται από κοινού με τον ασθενή οι τεκμηριωμένες αποφάσεις προς όφελός του”.

Το φετινό μήνυμα του ΠΟΫ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μοιάζει να είναι περισσότερο επίκαιρο και διαχρονικό από ποτέ. “Η δημιουργία ενός δικαιότερου και υγιέστερου κόσμου θα αποδώσει άμεσα θετικό αντίκτυπο στον πληθυσμό με σταδιακή εξάλειψη της σύγχυσης και του άγχους, την απαλοιφή της παραπληροφόρησης, καθώς και της αντικατάστασης του φόβου των πολιτών με συναισθήματα ελπίδας και εμπιστοσύνης στα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα όπως είναι τα εμβόλια και οι νεότερες θεραπείες κατά του κορονοϊού”.

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

2 μήνες ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

4 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

5 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

6 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

6 μήνες ago

This website uses cookies.