ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: Εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί

«Τα μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τον γρήγορο έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αλλά και για την πρόληψη επαναεισαγωγής της COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Στιβ Λίντσεϊ.

Σκυλιά όσφρησης που έχουν εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας κάλτσες που φόρεσαν άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια ή σε σημεία μαζικής συγκέντρωσης ανθρώπων, προκειμένου να εντοπίσουν την «οσμή του κορονοϊού» στους ανθρώπους που νοσούν από την , όπως ανακοίνωσαν σήμερα Βρετανοί επιστήμονες.

Δουλεύοντας σε ζευγάρια, τα εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό της COVID-19, μπορούν να ερευνήσουν μέσω της όσφρησης τους τους επιβάτες που βγαίνουν από ένα αεροσκάφος εντός μισής ώρας, ενώ μπορούν να εντοπίσουν όσους έχουν μολυνθεί με ποσοστό ευαισθησίας μεγαλύτερο του 94,3%, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας πρώιμου σταδίου, με την επεξεργασία 3.500 δειγμάτων μυρωδιάς από κάλτσες που δεν είχαν υποστεί πλύσιμο ή μπλουζάκια που φόρεσαν άνθρωποι που νόσησαν και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τόσο ασυμπτωματικά περιστατικά, όσο και περιστατικά με ήπια συμπτώματα μόλυνσης από την COVID-19, όπως επίσης και περιστατικά μόλυνσης από ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη χρονιά.

«Τα σκυλιά μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τον γρήγορο έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αλλά και για την πρόληψη επαναεισαγωγής της COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Στιβ Λίντσεϊ, καθηγητής στο Τμήμα Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου Durham που εργάστηκε στην ίδια έρευνα.

Ο Τζέιμς Λόγκαν ειδικός στον έλεγχο ασθενειών (London School of Hygiene & Tropical Medicine) που ηγήθηκε της έρευνας, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τα σκυλιά όσφρησης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους εντοπισμού, όπως τα τεστ ταχείας διάγνωσης, είναι «η απίστευτη ταχύτητά τους και το καλό ποσοστό ακρίβειας μεταξύ μεγάλων ομάδων ανθρώπων».

Κορονοϊός: Μπορεί ο εμβολιασμένος να μεταδώσει το ιό;

Κορονοϊός: Ποιοί οι μύθοι και ποιές οι αλήθειες για την πανδημία

Ανθή Ιωαννίδου

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

1 μήνα ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

3 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

4 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

5 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

6 μήνες ago

This website uses cookies.