ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Η ΠΦΥ καταστρέφεται – Κατάργηση του claw back

Tην άμεση κατάργηση του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ζητά το συντονιστικό όργανο φορέων ΠΦΥ, υποστηρίζοντας ότι η ΠΦΥ “καταστρέφεται”, καθώς αντί για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της με 28,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, κοινοποιήθηκαν τα ποσά προείσπραξης του claw back του 2021. Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο και καλεί τα μέλη του να είναι σε εγρήγορση.

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), αναφέρουν ότι έχουν γίνει πολλαπλά αιτήματα προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΠΦΥ, «εισπράττοντας παντελή αδιαφορία».

«Αντιθέτως», προσθέτουν, «κοινοποιήθηκαν τα ποσά προείσπραξης του claw back του 2021, τα οποία σε συνδυασμό με την έκδοση των τελικών σημειωμάτων του claw back για το 2020 τα οποία αναμένονται και τα οποία θα προσθετούν στις ήδη επιβαρυμένες δόσεις για την εξόφληση του claw back των ετών 2013-2019, θα φτάνουν στην προείσπραξη τουλάχιστον του 60% του τζίρου των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυϊατρείων».

«Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η άμεση κατάργηση του claw back στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν της Πρωτοβάθμιας Δημόσιας Υγείας, αφού τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου για τη διενέργεια ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων εξαιτίας της COVID-19», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου φορέων ΠΦΥ. Τέλος, ζητούν, από τον πρωθυπουργό, «την άμεση κατάργηση του claw back στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διότι είναι η αγχόνη που θα οδηγήσει στο θάνατο τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεια που έχουν αποδείξει εμπράκτως τη στήριξή τους στη Δημόσια Υγεία».

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

1 μήνα ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

3 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

4 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

5 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

5 μήνες ago

This website uses cookies.