ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα: Ποιές περιοχές έχουν λιγότερους θανάτους από Covid-19

Μια πιθανή εξήγηση για το χαμηλότερο αριθμό θανάτων στις περιοχές με περισσότερη λιακάδα, είναι ότι η έκθεση στον ήλιο ωθεί το δέρμα να παράγει νιτρικό οξύ, το οποίο πιθανώς μειώνει την ικανότητα του SARS-CoV-2 να αναπαράγεται, κάτι που έχει βρεθεί σε μερικές εργαστηριακές μελέτες.

Οι περιοχές με περισσότερη λιακάδα εμφανίζουν λιγότερους θανάτους από κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική , η οποία συσχετίζει το ηλιακό φως με τη θνητότητα της Covid-19. Η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο, ιδίως στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA, μπορεί να αποτελέσει μια απλή παρέμβαση δημόσιας υγείας, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», συσχέτισαν τους θανάτους από την πανδημία στις ΗΠΑ το 2020, με τα επίπεδα ηλιοφάνειας σε 2.474 κομητείες της χώρας.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα λιακάδας και έκθεσης στις ακτίνες UVA (που αποτελούν το 95% του υπεριώδους φωτός του ήλιου), είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια. Η ανάλυση επαναλήφθηκε στη Βρετανία και στην Ιταλία με τα ίδια αποτελέσματα.

Η παρατηρούμενη μείωση στον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο περιοχές με ανεπαρκή επίπεδα ακτινοβολίας UVB, η οποία παράγει σημαντικές ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης στο σώμα.

Μια πιθανή εξήγηση για το χαμηλότερο αριθμό θανάτων στις περιοχές με περισσότερη λιακάδα, είναι ότι η έκθεση στον ήλιο ωθεί το δέρμα να παράγει νιτρικό οξύ, το οποίο πιθανώς μειώνει την ικανότητα του κορονοϊού SARS-CoV-2 να αναπαράγεται, κάτι που έχει βρεθεί σε μερικές εργαστηριακές μελέτες.

Από την άλλη, προηγούμενη έρευνα από την ίδια επιστημονική ομάδα έχει δείξει ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερα εμφράγματα. Με δεδομένο ότι η καρδιαγγειακή νόσος, ως υποκείμενο νόσημα, αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από Covid-19, αυτό μπορεί να εξηγεί επίσης τα ευρήματα της νέας μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για την Covid-19, η οποία έχει προκαλέσει τόσους θανάτους παγκοσμίως. Τα νέα αυτά προκαταρκτικά ευρήματα αναδεικνύουν την έκθεση στον ήλιο ως ένα τρόπο για την πιθανή μείωση του κινδύνου θανάτου», δήλωσε ο δρ Γουέλερ.

Εντοπίστηκε στην Αφρική παραλλαγή του κορονοϊού με 34 μεταλλάξεις

Κορονοϊός: Πόσα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα 7/04

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

1 μήνα ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

3 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

4 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

5 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

5 μήνες ago

This website uses cookies.