PHARMA NEWS

Moderna και Pfizer: Ποιές οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο εμβόλια

Moderna και Pfizer: Ποιές οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο εμβόλια. Με λίγες μόνο μέρες διαφορά οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν εμβόλια με αποτελεσματικότητα πάνω από 90%. Εντωμεταξύ η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για το εμβόλιο της Pfizer. Πότε θα έρθει Ελλάδα;

Νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη μάχη των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna γίνεται η δεύτερη που ανακοινώνει αποτελέσματα από την Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της mRNA-1273. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα, το εμβόλιο παρουσιάζει 94,5% αποτελεσματικότητα έναντι του νέου κορωνοϊού.

«Πρόκειται για πολύ συναρπαστικά αποτελέσματα», έσπευσε να σχολιάζει ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Όσο πάει γίνεται και καλύτερο. Το 94,5% είναι εξωπραγματικό», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 μπορεί να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου από τις ομάδες υψηλού κινδύνου και ο γενικός πληθυσμός να εμβολιαστεί σε ένα εύρος χρόνου μέχρι την προσεχή Άνοιξη.

«Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου μας έναντι της COVID-19. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ακολουθούμε στενά αυτόν τον ιό με τον στόχο να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι κάθε μέρα μετράει. Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσελ, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Ποιές οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο εμβόλια

Και τα δυο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση με την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του κορονοϊού, έτσι ώστε να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο των Pfizer BioNTech παρέχει αποτελεσματικότητα κατά 90% και της Moderna σχεδόν 95%. Ωστόσο, και τα δυο εμβόλια είναι ακόμα σε φάση δοκιμών και το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου. Κανένα άλλο εμβόλιο στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να διατηρείται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα δεν υπάρχουν, όπως αναφέρει το CNN, καταψύκτες σε φαρμακεία και ιατρεία που να καταψύχουν τόσο χαμηλά.

Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου επί έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε ψυγείο και μάλιστα για 30 ημέρες, όπως ανακοίνωσε η Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μόνο 5 ημέρες στο ψυγείο.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 20 εκατομμύρια δόσεις στο τέλος του χρόνου και 500 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο το 2021.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 50 εκατομμύρια δόσεις και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021.

Newsroom

Recent Posts

Παγκόσμια ανησυχία: «Θα περάσουμε κι άλλη πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής μας»

Ο κόσμος έχει ήδη λάβει προειδοποιήσεις για μία νέα πανδημία, η οποία θα έρθει «στη…

2 μήνες ago

Ιλαρά: Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Φόβοι για μαζική εξάπλωση

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023 σύμφωνα…

4 μήνες ago

Κορονοϊός – Γρίπη – RSV: Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, 61 θάνατοι – Ήρθε και στην Ελλάδα η υπο-παραλλαγή JN1

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και…

5 μήνες ago

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησε το επιδημικό κύμα της γρίπης – Αύξηση και στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, ιδίως στις ηλικίες 15-64 ετών, σύμφωνα με…

5 μήνες ago

«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη

Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό…

6 μήνες ago

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά «απειλή» για όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός…

6 μήνες ago

This website uses cookies.